«اقتصاد ملی» بررسی کرد
علت ناترازی بانک مسکن؟
سیاست دولت و وزارت راه و شهرسازی این است که طرح نهضت ملی مسکن و نهادهای تامین مالی این برنامه از جمله بانک مسکن تقویت شود؛ چرا که مسکن به عنوان یک حوزه پیشران میتواند سهم مهمی در دستیابی کشور به رشد اقتصادی هشت درصد داشته باشد. بخش ساختمان همچنین اشتغال ایجاد میکند و ضریب […]
سیاست دولت و وزارت راه و شهرسازی این است که طرح نهضت ملی مسکن و نهادهای تامین مالی این برنامه از جمله بانک مسکن تقویت شود؛ چرا که مسکن به عنوان یک حوزه پیشران میتواند سهم مهمی در دستیابی کشور به رشد اقتصادی هشت درصد داشته باشد. بخش ساختمان همچنین اشتغال ایجاد میکند و ضریب اشتغال این بخش ۱.۲ است. یعنی به ازای هر شغل مستقیم ۱.۲ شغل غیرمستقیم ایجاد میکند اما نوع عملکرد این بانک در ۶ ماه گذشته باعث شده تا در درستی این رویکرد تردید ایجاد شود. بانک مسکن که پیش از این در مجمع شهریورماه خود اعلام کرده بود که بیش از ۱۰۰۰ میلیارد ریال به سود رسیده، حالا در مدت زمان اندک، بیش از ۲۰۰هزار میلیارد ریال تراز منفی دارد که عمده آن اضافه برداشت از بانک مرکزی است و این مساله شائبه عملکرد غلط مدیرعامل این بانک را که حدود هفت ماه است که سکاندار این بانک شده را افزایش داده است.
ناترازی در نظام بانکی، مانند دیگر ابرچالشهای اقتصادی کشور طی سالهای اخیر شکل وخیمتری به خود گرفته است. شاخصهایی چون کفایت سرمایه، اضافه برداشت یا بدهی بانکها به بانک مرکزی همه رو به بدتر شدن گذاشتهاند و در این شرایط رئیس جمهور، وزیر اقتصاد و رئیس بانک مرکزی نسبت به تخلفات بانکی و ناترازی برخی بانکها اخطار داده اند. بانک مسکن به عنوان بانکی تخصصی در زمینه مسکن و ساختمان نیز در زمره بانکهای ناتراز است. با توجه به اهمیت تعیین تکلیف طرح نهضت ملی مسکن برای حاکمیت، موضوع حمایت از این بانک در قالب شارژ مالی، در دستور کار قرار گرفت که با برخی از این طرح ها موافقت و با برخی دیگر نیز به دلیل برخی ملاحظات از جمله تشدید ناترازی مالی، مخالفت شد.
ماجرای ناترازی بانک مسکن در کمتر از چند ماه!
منتقدان به عملکرد بانک مسکن معتقدند که در شرایطی که این بانک در مجمع خود اعلام کرده که به سوددهی رسیده چرا باید در مدت زمان کوتاهی به زیان دهی تغییر مسیر دهد. بر این اساس برداشت آنها از این مساله، عملکرد غلط مدیرعامل این بانک بوده است. منتقدان درخواست مجلس از دولت مبنی بر اختصاص ۱۰۰ هزار میلیارد تومان به بانک مسکن در بودجه سال آینده را ناشی از تحت فشار قراردادن به منظور جبران ناکارآمدی عنوان کردند.
هوشیاری سازمان برنامه و بودجه
پیش از این محسن علیزاده، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره به مصوبه مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۳ در خصوص افزایش سرمایه بانک مسکن با هدف توسعه طرح نهضت ملی مسکن، گفته بود: طبق مصوبه مجلس در بند الحاقی تبصره ۱۰ ماده واحده لایحه بودجه ۱۴۰۳ به منظور تأمین بخشی از منابع مالی مورد نیاز جهت اجرای طرحهای حمایتی تأمین مسکن، اصلاح ساختار مالی بانک مسکن، حل و فصل ناترازی این بانک جهت افزایش تسهیلات دهی در طرحهای نهضت ملی مسکن، دولت را مجاز دانستیم که با رعایت سیاست کلی اصل ۴۴ قانون اساسی مبلغ صد هزار میلیارد تومان از طریق صدور اوراق مالی با سررسید ۵ ساله با ضمانت اصل و سود توسط دولت، واگذاری سهام واگذاری سهام و سهم الشرکه شرکتها و فروش اموال منقول و غیر منقول و مولد سازی اموال خود این کار را انجام دهد.نماینده مردم سپیدان و بیضاء در مجلس عنوان کرد: پیشنهاد ما در کمیسیون تلفیق و صحن عنلی مجلس این بود که دولت مکلف به این امر شود که با وجود موافقت تعدادی زیادی از نمایندگان، با مخالفت دولت مواجه شدیم و دولت این تکلیف را نپذیرفت.عضو کمیسیون اقتصادی مجلس اضافه کرد: ملاحظه ما این است که سال گذشته حدود ۵۰ همت برای نهضت ملی مسکن پیش بینی شده که تاکنون تنها یک همت آن تحقق پیدا کرده است. علی رغم اینکه ساخت مسکن جز شعارها و وعده های اصلی دولت بوده اما متاسفانه نسبت به این موضوع رغبت چندانی نشان نمیدهد و یکی از دلایل آنهم عدم همکاری بانک مرکزی است که اگر این مهم انجام میشد بخشی از مشکلات معیشتی مردم که سهم زیادی را از سبد هزینهای آنها را شامل میشود، حل میشد.
برخورد جدی با بانکهای متخلف شعار یا واقعیت؟
کارشناسان تحمیل فشار به دولت برای جبران ناکارآمدی مدیران بانکی را عامل تشدید ناترازی عنوان می کنند و نسبت به این مساله هشدار می دهد. با این حال به تازگی قرارداد پرداخت دو میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی به بانک مسکن امضا شده است. هر چند هدف دولت از این حمایت تسریع ساخت وساز طرح نهضت ملی مسکن است اما واقعیت آن است که این کمک ها بدون اصلاح رویه به اهداف خود اصابت نخواهد کرد. کارشناسان بدهی دولت به بانکها، عدم نظارت بانک مرکزی، اعطای تسهیلات به بخشهای غیرمولد و سفتهبازی را مهمترین علت ناترازی بانکها عنوان می کنند.در این شرایط به نظر نمیرسد با توجه به تعیین نرخ بهره به صورت دستوری، ارائه تسهیلات به صورت دستوری، نرخ سود سپرده و تسهیلات به صورت دستوری، عزل و نصبهای دستوری و البته فقدان نهاد ناظر به معنای دقیق کلمه، بانکها از جمله بانک مسکن توان اصلاح ناترازی خود را داشته باشند. طبق تکالیف، بانک مسکن در قالب طرح نهضت ملی مسکن عهدهدار ساخت ۱۰۰ هزار واحد مسکونی شده است که این مهم در گرو اصلاح رویه های این بانک است. باید دید که با وجود تاکید رییس جمهور در چند ماه گذشته مبنی بر برخورد جدی با بانکهای متخلف، بانک مرکزی و وزارت اقتصاد چه تصمیمی در خصوص مدیریت این بانک خواهند گرفت.
نظرات و تجربیات شما لغو پاسخ
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.