کاهش تولید، افزایش تقاضا، رشد تورم و سیاسی کاری موجب شد؛
بازار مسکن زیر سایه رکود تورمی
یک کارشناس اقتصادی گفت: یکی از مشکلات کنونی بازار مسکن کشور سیاسی کاری دولت قبل برای مسکن مهر و بلاتکلیفی آن همه سرمایه برای سال های طولانی بود و اما حالا باید بار دیگر سیاست های جدیدی در ساخت و نوسازی مسکن اجرا کنیم بازار مسکن با وجود اینکه دو سالی هست که در رکود […]
یک کارشناس اقتصادی گفت: یکی از مشکلات کنونی بازار مسکن کشور سیاسی کاری دولت قبل برای مسکن مهر و بلاتکلیفی آن همه سرمایه برای سال های طولانی بود و اما حالا باید بار دیگر سیاست های جدیدی در ساخت و نوسازی مسکن اجرا کنیم
بازار مسکن با وجود اینکه دو سالی هست که در رکود به سر می برد و تعداد معاملات آن به شدت کاهش یافته است، اما قیمت ها همچنان روندی صعودی دارند، به طوری که در همین ۳ سال گذشته میانگین مسکن تهران از متری ۲۷ میلیون تومان به متری بالای ۶۰ میلیون تومان رسیده که رشدی بالای ۱۰۰ درصد است در همین مدت دلار هم از حدود ۲۷ هزار تومان به ۵۰ هزار تومان رسیده است که رشدی ۱۰۰ درصدی داشته و این موضوع نشان می دهد که با وجود عدم معاملات بالا همچنان قیمت ها صعودی هستند و این ناشی از افزایش انتظارات تورمی در حوزه مسکن است. از این رو درباره اجرای پروژه های مسکن اجتماعی با خشایار نادی کارشناس اقتصادی گفتگو کردیم.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه بخش اسکان سازمان ملل، پروژه مسکن مهر را اثری ماندگار اعلام کرده است، تصریح کرد: به طور قطع هر پروژه ای که برای نخستین بار در کشور اجرا می شود کاستی هایی دارد اما مهم این است که این پروژه ها اجرایی شوند و شاید اگر در دولت نهم و دهم ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار واحد ساخته نمی شود قیمت مسکن در ایران خیلی بیشتر می شد و همان پروژه هایی که روزی همه به آنها انتقاد می کردند امروز قیمت آنها به چند میلیارد رسیده است.
خشایار نادی با بیان اینکه متاسفانه با تغییر دولت مسکن مهر سیاسی شد و بعد خوابید، تصریح کرد: با وجود اینکه این پروژه سرمایه گذاری زیادی از آن شده بود اما نیمه تمام رها شد و حتی برخی از آپارتمان ها تنها نیاز به یک لوله کشی یا برق رسانی داشت اما همین طور نیمه کاره رها کرده شده بود و برخی از مسئولان محلی اعلام می کردند که دولت نباید در تکمیل این پروژه ها دخالت کند در حالی که بسیاری از زیرساخت پروژه ها نیمه تمام رها شده بودند و نتیجه آن شد که برخی از پروژه ها سال ها رها شوند در شرایطی که مالک آن آپارتمان ها دهک های پایین جامعه بودند که اگر آن طرح نبود برخی از همان مردم باید امروز حاشیه نشین می شدند.
او با بیان اینکه مشکلاتی که دولت روحانی برای مسکن ملی ایجاد کرد باعث بروز مشکلاتی در مسکن شد و دود آن به چشم دولت سیزدهم هم رفت، تصریح کرد: همچنین در ادامه در دولت روحانی پروژه مسکن ملی را با قیمت بالا کلید زد و حمایت تسهیلاتی هم نکرد و همین موضوع باعث شد قیمت ها در کشور بسیار بالا برود و بسیاری از مردم با چالش تامین مسکن مواجه شوند.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه برخی از بانک ها برای اجرای طرح نهضت مسکن اصلا همکاری نمی کنند، اظهار کرد: همچنین دستگاه های دولتی زمین در اطراف شهرها دارند اما در اختیار وزارت راه و شهرسازی قرار نمی دهند و همین موضوع باعث تاخیر در اجرای پروژه ها شده و عدم همکاری پیمانکاران و بروکراسی اداری پیچیده در کشور هم به مشکلات افزوده است.
نادی با تاکید بر اینکه دریافت یک پروانه ساخت از شهرداری تهران ۸ ماه زمان می برد، اظهار کرد: هرچند مسئولان شهرداری مدعی هستند که استعلام ها زمانبر است در حالی که طبق قانون باید استعلام گرفته شود و اگر این مشکل برطرف شود به طور قطع سرمایه گذاری در ساخت و ساز افزایش می یابد. از طرف دیگر شهرداری باید تخفیف های برای صدور مجوز و عوارض و … بدهد تا از این طریق نوسازی در بخش مسکن کشور تسهیل شود.
این کارشناس اقتصادی افزود: در حال حاضر در تهران ۴۲۰۰ هکتار بافت فرسوده مصوب داریم، اظهار کرد: ۲۸۰ هزار پلاک در این بافت قرار گرفته است و حدود ۹۵ درصد از این بافت فرسوده در مناطق ۷ تا ۲۰ قرار دارند و در منطقه ده حدود ۵۲.۳ درصد بافت فرسود و در منطقه ۱۲ حدود ۳۷ درصد آپارتمان ها فرسوده هستند و منطقه ۲۲ با حدود ۲ درصد کمترین بافت فرسوده را دارد.
او با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب فرموده اند که مسکن قلب تپنده اقتصاد کشور است، اظهار کرد: به همین دلیل دولت باید برنامه جدی دولت در بخش مسکن اجرا کند.
نادی با اشاره به اینکه بانک ها و نهادهای دولتی هم می توانند صندوق های املاک راه اندازی کنند، تصریح کرد: در شرایط کنونی بانک ها صندوق های املاک دارند اما خیلی محدود فعالیت می کنند و اگر مردم با سرمایه های خرد هم در این صندوق ها سرمایه گذاری کنند به دلیل اینکه اثر تورم هم در آن نمایان می شود مردم سود می کنند.
او با بیان اینکه در شرایط کنونی بیشترین فشار تورم بر ساخت و ساز است، افزود: یکی از دلایل کاهش تولید مسکن گرانی مصالح ساختمانی است و امروز بسیاری از خریداران هم متوجه شده اند خرید ملکی با چند سال ساخت بسیار به صرفه تر از آپارتمان نوساز است همین رویکرد عاملی برای رکود ساخت و ساز است، زیرا وقتی تقاضا برای آپارتمان نوساز وجود ندارد کسی هم تمایل به ساخت مسکن ندارد.
او با تاکید بر راهکار برون رفت از رکود بازار مسکن، اظهار کرد: در این مقطع دولت باید زمین رایگان در اختیار سازنده ها قرار دهد و به صورت مشارکتی آپارتمان سازی شود و بخشی از پهنه زمین ها برای ساخت پروژه های گردشگری و … به سازنده ها داده شود تا در قبال هزینه ساخت و … از این محل بهره مند شوند.
خبرنگار : محمد بروغنی
نظرات و تجربیات شما لغو پاسخ
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.