حقوقدان فناوری های نوین در گفت وگو با «اقتصادملی»:
انرژی هسته ای ایران دریچه ای برای اقتصاد دیجیتال است
رمز ارز، فرصت دور زدن تحریم ها و تقویت تجارت را هموار می کند اما با موانعی همچون مصرف انرژی همراه است، اما باتوجه به دستیابی ایران به انرژی هسته ای می توان این مانع را هم برداشت و اقتصاد دیچتال را برای کشور، پررنگ تر جلوه داد. در همین راستا روزنامه «اقتصادملی» با امیر […]
رمز ارز، فرصت دور زدن تحریم ها و تقویت تجارت را هموار می کند اما با موانعی همچون مصرف انرژی همراه است، اما باتوجه به دستیابی ایران به انرژی هسته ای می توان این مانع را هم برداشت و اقتصاد دیچتال را برای کشور، پررنگ تر جلوه داد. در همین راستا روزنامه «اقتصادملی» با امیر خدادادهمدانی، مدرس دانشگاه و حقوقدان فناوری های نوین گفت و گو کرده است.
این پژوهشگر دکتری حقوق بین الملل با اشاره به اینکه کشورها با روی آوردن به انرژیهای تجدیدپذیر در تلاش برای جایگزین کردن ابزارها و منابع دیگر برای تولید برق و حفظ محیط زیست و کره زمین هستند، گفت: جهان هر روز به سمت کاهش منابع سوخت فسیلی گام برمیدارد تا علاوه بر حفظ محیط زیست و نجات کره زمین به هدف تولید انرژی ارزانتر و پاکتر گام بردارد و آلودگی هوای کمتری نیز داشته باشد.
خداداد در ادامه با اشاره به تلاش های ایران اسلامی برای تولید برق از انرژی هسته ای اظهار داشت: در صنعت برق کشورمان باید شاهد افزایش جدی و چشمگیر برق هستهای باشیم و با توجه به دستور رییس جمهور در جریان سفر استانی به بوشهر نسبت به تولید ۱۰هزار مگاوات برق هستهای تاکیدات فراوانی شد و به منظور افزایش ظرفیت تولید برق هستهای توسعه فازهای ۲ و ۳نیروگاه اتمی بوشهر در دستور کار قرار گرفته و همچنین برنامهریزیهای جدی برای نیل به این هدف صورت گرفته است.
وی افزود: گرچه محققان در خصوص انرژیهای تجدیدپذیرعمدتاً بر انرژی خورشیدی و بادی تمرکز دارند اما مزایایبالقوه انرژی هستهای مورد غفلت واقع شده است. بنابراین انرژیهسته ای می تواند فرصتی فوق العاده برای معرفی مقدار عظیم انرژی پاک و بدون کربن باشد، چراکه کم هزینه و تجدیدپذیر است و برای ایجاد امکانات استخراج رمز ارز هم قابل توجه است.
حقوقدان فناوری های نوین تصریح کرد: بازیگران اصلی صنعت استخراج رمز ارز با افزایش فشار برای بهبود محیط زیست،انرژی هسته ای را مورد توجه قرار داده اند.
وی همچنین برای الگوبرداری از تجربیات دیگر کشورها اظهار داشت: به عنوان نمونه کشور بلاروس تلاش دارد تا تبدل به یکمرکز فناوری اطلاعات جهانی، برای جلب بیزنس ها و کارآفرینان سراسر جهان باشد. زیرا پارک فناوری بلاروس به عنوان وادی سیلیکون این کشور شناخته شده است. اینکشور اکنون هم میزبان صدها تن از نمایندگان ارز دیجیتالاز سراسر دنیا است.
خداداد گفت: اهمیت این مسئله تاحدی است که لوکاشنکو رئیس جمهور این کشور، ساخت مزرعه های استخراج ارزدیجیتال در نیروگاه هسته ای بلاروس (npp)را دسنور داد و مینسک بر اینباور است که به زودی مقدار زیادی انرژی ارزان قیمت برایقدرتمند کردن توانایی های جدید استخراج رمزارز وجود خواهد داشت و میتواند باعث استخراج بهتر شود.
این مدرس دانشگاه با اشاره به نمونه جدیدی از این رویکرد تصریح کرد: بر اساس گزارشهای منتشرشده، ساخت اولین مرکز داده مبتنی بر انرژی هستهای در ایالات متحده تکمیل شده که انتظار میرود میزبان خدمات استخراج بیت کوین باشد.
وی ادامه داد: این مرکز داده ۴۸ مگاواتی به طور مستقیم به نیروگاه هستهای Susquehanna در شمال شرقی پنسیلوانیا متصل است و انتظار میرود فضای ۱۲۰۰ هکتاری آن میزبان خدمات استخراج بیت کوین و محاسبات ابری باشد.
خداداد با بیان جزییاتی از این رویداد گفت: توسعه تاسیسات استخراج بیت کوین با کربن صفر به نام Nautilus Cryptomineدر این محوطه برای اولین بار در آگوست ۲۰۲۱ مطرح شد. اگرچه عملیات ساخت این مرکز استخراج بیت کوین در اوایل دسامبر سال گذشته برای مدت کوتاهی به حالت تعلیق درآمد، شرکت استخراج کننده بیت کوین TeraWulf اخیراً اعلام کرد که در مرحله اولیه افزایش عملیات استخراج خود است و انتظار دارد ۵۰ مگاوات ظرفیت خالص استخراج را در سه ماهه اول ۲۰۲۳ فراهم کند.
پژوهشگر دکتری حقوق بین الملل با اشاره به دستاوردهای هسته ای کشورمان اظهار داشت: به استناد آمار ارائه شده توسط شرکت تولید و توسعه انرژی اتمی ایران، تولید برق نیروگاه اتمی بوشهر در ابتدای یازدهمین سال فعالیت خود تا انتهای اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۱ از ۵۳ میلیارد کیلووات ساعت عبور کرد و به ۵۳ میلیارد و ۸۰ میلیون کیلووات ساعت رسید.
وی افرود: از میزان برق تولید شده توسط این مجموعه تاکنون بیش از ۵۰ میلیارد کیلووات ساعت به شبکه برق کشور تحویل شده است. این میزان برق در بازار کشورهای همسایه ۴.۲۵ میلیارد دلار ارزش دارد.
خداداد ادامه داد : با توجه به این آمار، در طول فعالیت ۱۱ ساله این نیروگاه، انرژی اتمی سبب شده تا از مصرف سوخت معادل ۸۳.۹ میلیون بشکه نفت جلوگیری شده و سوخت فسیلی با ارزش به جای سوختن در واحدهای نیروگاهی زمینه حضور در پالایشگاه و کسب ارزش افزوده را مهیا کند.
حقوقدان فناوری های نوین با بیان اینکه آییننامه استخراج رمزارزها، فعالان این صنعت را به تجمیعی و متمرکز در مقیاس بالا تقسیم بندی کرده است، تاکید کرد: در ماده ۷ این آیین نامه اشاره دارد که سرمایهگذاری در طرحهای بهینهسازی مصرف انرژی صرفه جویی شده براساس گواهی صرفه جویی انرژی تخصیص یافته در چارچوب دستورالعمل بازار بهینه سازی انرژی و محیط زیست مورد توجه است، بنایراین حرکت به سمت استخراج رمزارز در ایران با انرژی هسته ای دور از ذهن نیست.
وی با اشاره به ثمرات رمزارزها برای کشور، اظهار داشت: ۹ اوتگذشته، ایران نخستین واردات خود را به مبلغ ۱۰ میلیون دلار با استفاده از یک رمز ارز نامشخص و با دور زدن تحریم ها، انجام داد. این معامله بخشی از یک راهبرد گسترده تر برای تجارت از طریق دارایی های دیجیتال و قراردادهای هوشمند خارج از محدوده سامانه مالی جهانی تحت سلطه دلار آمریکا بود که همچنین با هدف تسهیل تجارت دوجانبه بین ایران و کشورهایی مانند روسیه صورت گرفت که تحت تحریم های مشابه آمریکا و جامعه بین المللی قرار دارند. پس رمز ارزها به ایران فرصتی را برای دور زدن تحریمها، افزایش ذخایر و تقویت تجارت، بهویژه با کشورهای تحت تحریم می بخشد.
این مدرس دانشگاه در پایان خاطرنشان کرد: سازمان «توانیر»میزان بهینه سهم برق هسته ای در سبد تولید برق سال ۲۰۳۱ ایران را ۸ هزار از مجموع ۱۲۰ هزار مگاوات پیش بینی کرده است، بنایراین می توان امیدوار بود که انرژی هسته ای به عنوان حق مسلم ما در فناوری های نوین و جریان اقتصادی دیجیتال محور در ایران اسلامی تاثیرگذار باشد.
خبرنگار:محمد بروغنی
نظرات و تجربیات شما لغو پاسخ
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.